Skader som påvirker livskvaliteten? – Sparkesykkel for voksne gir nye muligheter

Hva gjør man når ryggen har slått seg så vrang og det å komme seg ut i frisk luft er blitt en sjelden luksus? 

Her i sparking.no har vi oppdaget en stille, men økende kundegruppe: Folk med slitasjeskader, ryggproblemer, smertefulle nakker, hofter og knær.

Det er lett å bli demotivert av smertene. Å ikke kunne gå en kveldstur, ta seg en løpetur eller en runde på sykkelen, kan gjøre at man føler seg litt maktesløs.

 En ting er at det gjør direkte vondt, men det som kan være enda mer hemmende er at det går ut over søvn, humør og generell livskvalitet.

Til tross for at man prøver, og selvfølgelig ønsker, å bevege seg mer, går til fysioterapi og bruker medisiner  – er det ikke alltid effekten er slik man skulle ønske.

 

En mulig løsning kan være en sparkesykkel for voksne. I motsetning til å gå, løpe og sykle, gir sparkesykkelen flere valg og muligheter til å komme seg ut i frisk luft uten at man fremprovoserer smerte.

 

En av våre kunder som bruker sparkesykkel som hjelpemiddel er også bruker av krykker og rullestol når det trengs. Vi fikk lovt og stille ham noen spørsmål: 

 

Hva er diagnosen din og hvordan pådro du deg denne?

Ryggskaden (slitasjegikt/artrose red.anm) fikk jeg på jobb. Det medfører at jeg har en mellomvirvelskive som er helt ødelagt. Leddet er forsøkt stivet av, men jeg har kroniske smerter og store problemer med å gå selv korte avstander.

 

Hvordan var livet før du skaffet deg en sparkesykkel?

(når jeg går) Får jeg støt opp i ryggen og det gir invalidiserende smerter, det stopper helt opp…

Jeg bruker krykker til å gå kortere avstander, og jeg har rullestol som jeg kan bruke hvis jeg må. 

 

Hvorfor er det viktig for deg å komme deg ut, og å være i bevegelse?

Det å komme ut i naturen gir jo en helt spesiell følelse av fred og tilfredsstillelse. Den nye kickbiken (Crussis Cross)gjør det mulig å ta av fra lysløype og å ta ut på en skogssti igjen! Det føles helt fantastisk! Selv vanskelig terreng gikk greit og det var veldig moro å oppleve naturen så nærme igjen. 

Ellers bruker jeg en vanlig sparkesykkel eller min Race Max kickbike ( Se alternativer )

Tidligere kunne jeg ikke gå mer enn 60 meter før smertene ble så kraftige at jeg ikke orket mer. 

Nå kan jeg holde på flere timer om gangen

 

Det at du nå kan dra på 2 timers turer, får det noen konsekvens i ettertid?

Selvfølgelig kjenner en at en har brukt muskulatur som en hadde glemt at en hadde… Det er en god følelse, men det betyr jo også at jeg må hvile noen dager for å få roet litt ned igjen. Men det er normalt etter at jeg har holdt på med ting.

(saken fortsetter under bildet)

Har lege eller fysioterapaut kommentert sparkesykkel bruken din? i så fall: hva sa de?

Flere har sagt at de syns at det er smart. Noen kommenterer også at det er flott at jeg kan tilpasse meg min situasjon og bruke de hjelpemidlene som finnes.

De syns at det et bra at jeg finner ut av ting selv og på den måten bedrer min egen livskvalitet.

 

Ville du anbefalt andre i liknende situasjon å prøve ut en kickbike?

Ja absolutt 🙂 Det er en utrolig skånsom måte å bevege seg på! Jeg bruker fotbladet til å få fart så jeg får ikke noen støt i ryggen når jeg sparker fra.

Hvis jeg går i bratte oppoverbakker så er kickbiken så høy på styret at jeg kan lene meg på den og dermed ta av vekten/presset på ryggen!

Det fungerer veldig bra! 

 

Dersom du ønsker å lære mer om sparkesykling og trening les HER  

Dersom du kjenner deg igjen, eller kjenner andre som har havnet i lignende situasjon. Ta gjerne kontakt med oss direkte på 40106139

 

Dette gjelder også deg som er Naprapat, fysioterapaut, pedagog eller trener for folk med smerter og skader som påvirker mobiliteten og livskvaliteten. 

MERK: Dette er kun ett enkelt tilfelle og kan ikke regnes som en løsning som vil fungere for alle, snarerere tvert i mot. Hensikten med artikkelen er å belyse mulighetene for den/de personene som på eget ansvar ønsker å utforske alternativer. ALLTID snakk med fagpersonell først. Sparking.no har ikke myndighet, kompetanse eller tilgang til fagpersoner som kan gi kvalifisert råd til noen spørsmål av medisinsk eller fysiologisk art. Snakk med legen din.