Start her: Hva trenger du?

De fleste forstår konseptet og ideen med å bruke en sparkesykkel til tur og trening med hund:

  • Kontroll som en fotgjenger når du trenger og oppleves som det tryggeste
  • Fart som en syklist når du kan og ønsker. 

Men så er det så mange modeller og varianter å velge imellom. Hva trenger du egentlig? 

Uansett: liten eller stor hund, å få lov til å løpe, er for de fleste hunder ekte velferd!

I denne korte artikkelen går vi igjennom hva som egentlig trengs og hvordan man best kan komme i gang

til lavest mulig pris.

 

 

Hvor stor, sterk og utholdende er hunden din?

 

En uformell og enkel test: må du gå på hælene og “jobbe” for å holde igjen når dere går tur? Dersom hunden jager og trekker deg fremover når dere går tur (eller pleide og gjøre det før den skjønte at det var nytteløst):

  • JA: Velg skivebrems. Hunden din vil elske å kunne løpe og trekke, men du må ha kontroll og være komfortabel med hastigheten, det får du med skivebremsene.
  • NEI egentlig ikke: Da kan du velge en variant uten skivebrems. Dette gjør at prisene raskt blir mye hyggeligere:

Se modeller

Forskjellen er at bremseklossene av gummi slites raskere enn skivebrems, samt at du må bruke mer “klypekraft” for få bremseeffekt, særlig dersom det er vann eller skitt på hjulet. Har du en litt mindre eller lite ivrig hund vil en felgbrems holde i massevis. 

Yedoo Mezeq er den rimeligste modellen vi har med skivebrems. Den er mindre i fasong, men styrehøyden er lik som på en av de “større” modellene. Det betyr at du som fører har stort sett samme opplevelse, selv om sparkesykkelen er noen hakk mindre.

Den kommer med kraftige hybrid dekk, ikke 100% offroad mønster, men vi har kunder som bruker denne med husky(er) på grov grusvei og traktorvei og er storfornøyd.

Det som er verdt og merke seg er at Yedoo mezeq er den modellen som er mest robust: Den tåler brukere opp til 150kg, mens alle andre modeller (Kickbike, crussis osv.) har satt grensen på 120kg. 

Yedoo mezeq er et supert valg om dere er flere som skal bruke den: Den kan justere høyden fra “barn/ungdom” og opp til samme høyde som f.eks Kickbike Crossmax (voksen)

Støtdemper – trenger du det?

Svaret er: Det kommer an på. 

Støtdemperen er veldig nyttig dersom du bruker mye tid i nokså ulendt terreng, typisk grove traktorveier, tråket sti, eller ut i “bushen”.  Hovedfordelen er naturligvis at vibrasjonene blir mindre. Men vi erfarer at i praksis så velger mange å ha støtdemperen låst mesteparten av tiden, og årsaken er todelt: 

  1. Man ferdes stort sett på relativt jevne underlag. Stier og turveier man bruker til daglig er som oftest jevne nok til at man ikke føler at støtdemperen har noe særlig effekt.
  2. Dersom du vil hjelpe litt til med fremdriften, f.eks opp en liten bakke, da låser man som regel støtdemperen. Årsaken er at frasparket ditt mister kraft siden demperen vil absorbere mesteparten av energien, og det blir naturlig å låse den også her. 

Er du i tvil: Om du ferdes stort sett på grusveier, jevne turstier osv. vil du klare deg fint uten.

Kickbike Cross FIX er en litt mer budsjettvennlig offroadmodell, den har skivebrems og ingen støtdemper. Den er et fint alternativ dersom du vil holde kostnaden nede med fortsatt ha en “stor” sparkesykkelmodell, og få offroad egenskaper med på kjøpet. 

Merk at du enkelt kan montere på en støtdemper senere, dersom du kjenner at underlaget blir for røft og komforten må økes. Rammen har samme dimensjoner som på en sykkel, så en helt vanlig sykkelstøtdemper vil gjøre susen. (men husk å velge en demper med lockout funksjon som monteres på styret, slik at du kan skru den av og på med et enkelt klikk.)  

Ekstrautstyr

Det vi normalt anbefaler er at du har et hundedrag, (Noen kaller det gjenrne springer eller “antenne”)

Hensikten er å holde båndet eller strikken borte fra hjulet, dersom du har litt høyere hastighet f.eks ned en bakke og du får slakk på båndet/strikken, vil den fort havne inn i det roterende forhjulet ditt. – bråstopp! 

Noen bruker også fjæren til å gi beskjed til hunden om hvilken vei den skal ta: Fjæren lager ett lett press i selen til hunden når den trekker for mye til en side. Dermed vil hunden kunne korrigere, eller forstå om man skal til høyre eller venstre. 

Gode alternativer uten skivebrems